Prezes NRL na konferencji prasowej zapowiadającej II Kongres Wyzwań Zdrowotnych

16 stycznia 2017 r. Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej Maciej Hamankiewicz uczestniczył w posiedzeniu Rady Naukowej II Kongresu Wyzwań Zdrowotnych oraz w konferencji prasowej zapowiadającej wydarzenie.

Uczestnicy konferencji prasowej przedstawili dziennikarzom zagadnienia, które zostaną poruszone podczas obrad Kongresu.
Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej zwrócił szczególną uwagę na planowaną sesję Kongresu poświęconą etyce lekarskiej. Zaznaczył, że dziś lekarze kierują się w swoich działaniach Kodeksem Etyki Lekarskiej, którego zapisy niekiedy kolidują z przepisami prawa. Prezes NRL mówił o dylematach etycznych, wynikających z rozbieżności między obydwoma tymi źródłami prawa i etyki, regulującymi wykonywanie zawodu lekarza. Dr Maciej Hamankiewicz podkreślał również znaczenie tajemnicy lekarskiej dla relacji lekarza z pacjentem.

II Kongres Wyzwań Zdrowotnych odbędzie się między 9 a 11 marca 2017 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. W tym roku hasło przewodnie obrad brzmi: "Znacznie więcej niż medycyna".

Zdjęcia - grupa PTWP SA.

Data opublikowania: 2017-01-17 13:08:29