Żyj rozsądnie – dbaj o zdrowie jamy ustnej! 20 marca 2017

20 marca 2017 roku Naczelna Izba Lekarska obchodziła Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej, organizując konferencję naukowo – prasową. Spotkanie odbyło się w siedzibie NIL, przy ul. Sobieskiego 110 w Warszawie.

Konferencję pt. „Żyj rozsądnie – dbaj o zdrowie jamy ustnej" otworzył oraz prowadził dr Leszek Dudziński – Wiceprezes Naczelnej Rady Lekarskiej, przewodniczący Komisji Stomatologicznej NRL.
Jako pierwsza głos zabrała Prezydent ERO-FDI oraz Przewodnicząca Komisji ds. Współpracy Międzynarodowej NRL, dr Anna Lella. W swojej prezentacji przedstawiła nową definicję FDI zdrowia jamy ustnej oraz dokonała wprowadzenia w temat ŚDZJU. Zachęcała to stosowania prostej zasady „2 x 2 x 2", która oznacza: szczotkowanie zębów dwa razy dziennie przez 2 minuty, a także uczęszczanie do lekarza dentysty minimum dwa razy w roku.
Jako druga, swoją wypowiedź wygłosiła prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk – Konsultant Krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. W swoim wystąpieniu położyła nacisk na skalę problemu, z jaką borykają się Polacy. Opowiedziała o wpływie spożywania nieodpowiednich produktów przez dzieci. Takimi artykułami są np. coca-cola, soki, ale także słodzona herbata. Przedstawiła wyniki badań dotyczących spożycia cukru w Polsce i na świecie oraz czynniki wpływające na występowanie choroby próchnicowej.
Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu przekazała informacje o programie edukacyjnym realizowanym w latach 2013 – 2016. Szwajcarsko – polski projekt „Edukacja, promocja i profilaktyka w kierunku zdrowia jamy ustnej skierowana do małych dzieci, ich rodziców, opiekunów i wychowawców" powstał w celu uświadamiania, jak ważne jest dbanie o zdrowie jamy ustnej. Razem z Królikiem Pampisiem inicjatywa rozpowszechnia wiedzę na temat wyrabiania dobrych nawyków u najmłodszych dzieci. W ramach programu powstała także aplikacja, która pomaga w szerzeniu wiedzy w atrakcyjny sposób.
Kolejną prelegentką była prof. dr hab. Marzena Dominiak reprezentująca Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Pani Profesor podkreślała wpływ witaminy D na stan zdrowia jamy ustnej oraz konsekwencji jej niedoboru na stan całego organizmu.
Jako ostatnia, głos zabrała Wiceprezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego, prof. dr hab. Honorata Shaw. W swojej prezentacji opowiedziała o zdrowiu jamy ustnej u seniorów oraz starzejącego się społeczeństwa.
Obchody Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej mają zachęcić do promowania prawidłowego dbania o higienę jamy ustnej oraz do ukazania wpływu stanu jamy ustnej na kondycję całego organizmu.

Relacja z wydarzenia w portalu internetowym "Gazety Lekarskiej".

AP/NIL

Zdjęcia - Rzecznik Prasowy NIL

Materiały promujące wydarzenie - w załączeniu.

Data opublikowania: 2017-02-27 10:42:23