Szczepienia. NIL, GIS i NIZP – PZH piszą do Prezesa TVN

Po interwencji Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej dr Macieja Hamankiewicza, Głównego Inspektora Sanitarnego dr Marka Posobkiewicza oraz Dyrektora Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny prof. Mirosława Wysockiego w sprawie emisji na kanale TVN7 filmu p.t. „Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe” („Wyszczepieni: od tuszowania faktów do katastrofy”) stacja TVN przychyliła się do sugestii o poprzedzeniu emisji filmu dyskusją w telewizyjnym studio. W debacie udział wziął Główny Inspektor Sanitarny dr Marek Posobkiewicz. Jednocześnie TVN 7 podjęła decyzję o przesunięciu emisji filmu na 15 maja 2017 r.

30 marca 2017 r. Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej dr Maciej Hamankiewicz, Główny Inspektor Sanitarny dr Marek Posobkiewicz oraz Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny prof. Mirosław Wysocki wystosowali do Prezesa TVN pismo następującej treści:

„Z niepokojem o zdrowie polskiego społeczeństwa odebraliśmy informację o planowanej przez Telewizję TVN na kanale TVN7 emisji filmu p.t. „Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe” („Wyszczepieni: od tuszowania faktów do katastrofy”) w dniu 3 kwietnia 2017 roku.

Twórcą tego filmu jest Andrew Wakefield, który za nieetyczne działania otrzymał naganę od brytyjskiego General Medical Council oraz zakaz wykonywania zawodu lekarza w Wielkiej Brytanii, co potwierdzone zostało skreśleniem z brytyjskiego rejestru lekarzy w dniu 21 grudnia 2010 roku (potwierdzenie w załączeniu). Pismo naukowe Lancet wycofało wcześniej opublikowane artykuły związane z jego działalnością, co potwierdza materiał prasowy „The Lancet`s Vaccine Retraction” („Wycofanie artykułu na temat szczepionek przez Lancet”). Materiał ten ukazuje jednostronne działania i problem fałszowania badań nad zależnością między szczepionkami i autyzmem. Film „Vaxxed. From Cover-Up to Catastrophe” dotyczy tego samego tematu, czyli domniemanego powiązania pomiędzy szczepionką MMR przeciw odrze, śwince i różyczce, a autyzmem.

Nie wiemy, jakie skutki zdrowotne wśród polskiego społeczeństwa może przynieść emisja tego kontrowersyjnego filmu i ile osób zrezygnuje ze szczepień MMR, ale mając na uwadze dane dotyczące oglądalności TVN7 (średnia widownia 181 827 osób według Nielsen Audience Measurement z czerwca 2016 roku) możemy obawiać się o zdrowie bardzo wielu Polaków.

Naczelna Izba Lekarska, Główny Inspektor Sanitarny oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny od wielu miesięcy podejmują wspólne działania mające na celu dbałość o rzetelne informowanie opinii publicznej o zdrowotnych działaniach profilaktycznych, w tym promowanie szczepień wśród polskiego społeczeństwa. W ramach tych działań zwracamy się z prośbą do Pana Prezesa o dokładne przeanalizowanie, czy możliwa byłaby rezygnacja z emisji filmu „Vaxxed. From Cover-Up to Catastrophe” przez telewizję TVN.

Przy podtrzymaniu decyzji o emisji filmu przez Państwa telewizję sugerujemy rozważenie poprzedzenia emisji filmu rzetelną dyskusją, opartą na wiedzy medycznej, polskich naukowców i ekspertów w zakresie szczepień".

Data opublikowania: 2017-05-17 13:31:02