logo: NIL

Koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Choroba objawia się najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni, zmęczeniem.

>> KORONAWIRUS – CO MUSISZ WIEDZIEĆ? – KLIKNIJ TUTAJ <<

W związku z sytuacją występowania koronawirusa w Polsce, w trosce o wspólne bezpieczeństwo zdrowotne, apeluje się o przestrzeganie zaleceń Państwowej Inspekcji Sanitarnej i stosowanie się do wytycznych służb sanitarnych w zakresie kwarantanny i zasad higieny.  Apel GIS w związku z występowaniem koronawirusa w Polsce

Najważniejsze w tej chwili jest zachowanie spokoju oraz przestrzeganie podstawowych zasad higienyApel #1 Prezesa NRL

W granicach możliwości – unikać dużych skupisk ludziApel #2 Prezesa NRL  Komunikat GIS dla profesjonalistów medycznych  Informacja GIS ws. imprez masowych  IMPREZY MASOWE ODWOŁANE

Na podstawie danych dotyczących oceny ryzyka opracowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), z punktu widzenia zagrożenia epidemiologicznego, Główny Inspektor Sanitarny nie zaleca podróżowania do Chin, Hongkongu oraz Korei Południowej, Włoch, Iranu i Japonii.

Aktualne komunikaty i wytyczne dla podróżnych można też znaleźć na stronach: gov.pl/koronawirus  Głównego Inspektoratu Sanitarnego  Ministerstwa Zdrowia  Światowej Organizacji Zdrowia  Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób