Żywność, która podlega zgłoszeniu do GIS – suplementy diety i żywność dla określonych grup.” Cz. I

Wykładowcy: 
Joanna Furs jest Naczelnikiem Wydziału Współpracy Międzynarodowej i EFSA oraz Żywności dla Określonych Grup i Znakowania w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Absolwentka SGGW (technologia żywności i żywienie człowieka) oraz SGH (administracja i zarządzanie). Aktualnie słuchaczka XXXV Promocji Krajowej Szkoły Administracji Publicznej w Warszawie. Bezpieczeństwem żywności zajmuje się zawodowo od 17 lat. Przedstawicielka Polski w trakcie licznych posiedzeń grup roboczych i komitetów Komisji Europejskiej zajmującymi się kwestiami regulacyjnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności. Od 6 lat wraz z zespołem doświadczonych pracowników monitoruje wprowadzanie do obrotu żywności dla określonych grup. Nadzoruje również działania wydziału w innych obszarach: znakowania żywności, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, alergenów, koordynacji udziału przedstawicieli Polski w unijnym procesie decyzyjnym dotyczącym bezpieczeństwa żywności oraz współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Barbara Ratkovská jest ekspertem w Wydziale Współpracy Międzynarodowej i EFSA oraz Żywności dla Określonych Grup i Znakowania w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Praca zawodowa (30 lat) związana była zawsze z zagadnieniami żywności i żywienia, w szczególności z kwestiami znakowania żywności wartością odżywczą oraz żywnością dla określonych grup (preparaty do żywienia niemowląt i małych dzieci, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Uczestniczyła w pracach unijnych nad tworzeniem rozporządzeń regulujących te kwestie.
Po ukończeniu studiów na kierunku żywienia człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przez ponad 15 lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. W Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmuje się monitorowaniem wprowadzanej po raz pierwszy do obrotu żywności dla niemowląt i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Do jej zadań należy również wdrażanie i wyjaśnianie przepisów krajowych i unijnych z tego zakresu oraz dotyczących znakowania żywności.
Program:
Podczas szkolenia zostaną omówione kwestie dotyczące wprowadzania do obrotu i nadzoru nad żywnością dla określonych grup (m.in. żywność specjalnego przeznaczenia medycznego oraz preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt) oraz szczególne wymagania odnoszące się do tej kategorii żywności mające zapewnić bezpieczne i właściwe jej stosowanie.

 

Szkolenie realizowane w partnerstwie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.