Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej (ang. WOHD, World Oral Health Day) – najważniejsze święto stomatologiczne, obchodzone 20 marca, którego głównym celem jest upowszechnianie wiedzy o znaczeniu zdrowia jamy ustnej, także w kontekście ekonomicznym oraz promowanie profilaktyki.
Wydarzenie w 2007 roku ustanowiła Światowa Federacja Dentystyczna FDI. W ramach obchodów na całym świecie podejmowane są inicjatywy oraz akcje przypominające, że zdrowe zęby to podstawa zdrowia ogólnego.
W aktualnej formule Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej obchodzony jest od 2013 roku. Początkowo, dokładnie w 2008 roku, ŚDZJU ustanowiono na 12 września, tak aby uhonorować dzień urodzin założyciela FDI dr Charlesa Godona. Kilka lat później władze Światowej Federacji Dentystycznej uznały jednak, że w związku z cykliczną organizacją Dorocznego Światowego Kongresu Stomatologicznego FDI we wrześniu (w każdym roku gospodarzem jest inny kraj, w 2016 była Polska) oraz licznymi obowiązkami w tym okresie, ŚDZJU należy przenieść na 20 marca.
Tytuły poszczególnych edycji Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej
Dlaczego „Polska mówi aaa”? To najprostsze nawiązanie do tegorocznego, oficjalnego, globalnego hasła Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej, które brzmi: „Say Ahh. Think Mouth, Think Health.”, wymyślonego przez Światową Federację Dentystyczną FDI. Jednym z organizatorów jest Naczelna Izba Lekarska, a wśród Ambasadorów znajdziemy Wiceprezesa NRL Andrzeja Cisło i członka NRL Annę Lellę.
Kampania, w zakresie ogólnopolskim, zostanie wykorzystana do podkreślania znaczenia profilaktyki, odczarowania mitów związanych z leczeniem, pokazania, że polskie gabinety są nowoczesne, bezpieczne, a cała branża nastawiona na rozwój i poprawę standardów leczenia. Poprzez stronę krajowej kampanii, można także pobrać oficjalne materiały kampanii oraz ulotki i broszury informacyjne, również te oficjalne pochodzące z FDI, przetłumaczone na język polski.
Tegoroczne obchody ŚDZJU będą przebiegać pod hasłem profilaktyki nowotworów jamy ustnej i walki z nadmiernym spożyciem cukru. „Do niedawna priorytetem w walce z próchnicą była szczotka do zębów, pasta, nici dentystyczne, a więc wszystko, co jest związane z higieną jamy ustnej. Dziś już wiadomo, że to nie wystarczy, trzeba zmienić nawyki żywieniowe, ponieważ to cukier zawarty w pokarmach sieje największe spustoszenie” – pisze Lucyna Krysiak w Gazecie Lekarskiej. Pacjenci, jeśli nawet dostrzegą zmiany w jamie ustnej, lekceważą je, ponieważ nie zawsze są bolesne. Zdaniem lekarzy dentystów wciąż za mało rozmawia się z pacjentami o zależności pomiędzy chorobami jamy ustnej i występowaniem nowotworów.
Tymczasem zaawansowana próchnica i zakażenia jamy ustnej (bakteryjne, grzybicze) mogą prowadzić do stanów zapalnych, które nieleczone są czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka. Tym stanom sprzyja nadużywanie cukrów prostych w pokarmach i napojach. Jak wskazują dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Światowej Federacji Dentystycznej (FDI), w ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, potwierdzając tym samym powszechną opinię ekspertów, że nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości i chorób jamy ustnej, zwłaszcza próchnicy, ale także chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Więcej o zgubnych skutkach słodkiej diety piszą Koleżanki i Koledzy z Gazety Lekarskiej.
Przypominamy o jutrzejszej konferencji w Naczelnej Izbie Lekarskiej, organizowanej z okazji Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej, której gospodarzem będzie Wiceprezes NRL Andrzej Cisło, a Gościem Specjalnym prof. dr hab. Tomasz Konopka - Wiceprezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego. Serdecznie zapraszamy!