16.11 (w środę) o 18:00 startuje 10 podcast z cyklu #porozmawiajmyowypaleniu - serii, która została objeta honorowym patronatem prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej.

„Równowaga praca–dom: modne hasło czy skuteczny sposób przeciwdziałania wypaleniu zawodowemu?”.

Porozmawiamy o tym, na czym polega równowaga praca-dom i jakie zyski – w świetle badań – przynosi pracownikom i organizacjom. Przyjrzymy się rozwiązaniom wspierającym pracowników w uzyskaniu i utrzymaniu tej równowagi.

Naszym ekspertem jest psycholog dr Ewelina Smoktunowicz, która kieruje StresLabem: Centrum Badań nad Stresem oraz projektami Med-Stres i Med-Stres SOS. Programy wspierają pracowników ochrony zdrowia w radzeniu sobie ze stresem zawodowym. Rozmowę poprowadzi Michał Piątek (MEDchart).

Też zauważasz, jak duże znaczenie ma równowaga praca-dom? Komentuj, dziel się spostrzeżeniami, zadawaj pytania!

Transmisja na YouTube i na Facebooku

Porozmawiajmy i wypaleniu!
Na 1000 pacjentów statystycznie przypada tylko 5,2 pielęgniarki i 2,38 lekarza. Długie dyżury i praca ponad siły to realia działania w ochronie zdrowia. W takich warunkach łatwo o wypalenie zawodowe i widać to w statystykach. Objawy wyczerpania emocjonalnego deklaruje ponad 40% badanych pracowników ochrony zdrowia, a jest to pierwszy krok do wypalenia zawodowego! Dobrobyt pracowników medycznych to dobrobyt całego społeczeństwa.

Program obejmuje serię podcastów emitowanych co tydzień do 30 listopada realizowanych we współpracy z ekspertami akademickimi i praktykami reprezentującymi różne środowiska. Organizujemy również konferencję z wystąpieniami ekspertów i warsztatami profilaktyki wypalenia zawodowego (1-2 grudnia 2022 r.). Wypalenie w tym środowisku jest tematem tabu. Ludzie, którzy na co dzień ratują innych nie zawsze mówią otwarcie o swoich potrzebach. Warto wspólnie zapoczątkować dyskusję o tym problemie.

Dodane: 2022-11-15, przez: Dział Komunikacji NIL

• wyślij znajomemu